Stelkozijn montage.

Stelkozijnen zijn kunststoffen (of houten) frames welke voorzien zijn van kunststoffolie. Dit frame vormt de verbinding tussen de binnen- en buitenmuur. Het reguliere kozijn wordt tegen het stelkozijn geplaatst voor verhoogde stevigheid en betere aansluiting.

Waarom stelkozijnen?

Stelkozijnen zijn kunststoffen (of houten) frames welke voorzien zijn van kunststoffolie. Dit frame vormt de verbinding tussen de binnen- en buitenmuur. Het reguliere kozijn wordt tegen het stelkozijn geplaatst voor verhoogde stevigheid en betere aansluiting.

De oorsprong van stelkozijnen ligt in de behoefte om vroeger de smalle Duitse kozijnen in de bredere Nederlandse openingen te plaatsen. Tegenwoordig zijn de kunststoffen profielen verbreed, waardoor ze vaak net zo breed zijn als houten kozijnen. Hierdoor is het dus niet altijd meer nodig om stelkozijnen te gebruiken.

Voordelen van stelkozijnen.

Ontdek de vele voordelen van stelkozijnen! Van verbeterde stabiliteit tot verhoogde isolatie en gemakkelijke installatie, stelkozijnen bieden een scala aan voordelen voor jouw huis.

Leer meer over hoe deze innovatieve frames een essentiële rol spelen bij het creëren van duurzame en efficiënte kozijnoplossingen.

De belangrijkste voordelen:

$

Verhoogde stevigheid van de constructie.

$

Verbeterde afdichting van kieren.

$

Betere aansluiting van het kozijn.

$

Verbeterde isolatiewaarden.

$

Verlengde levensduur van het kozijn.

$

Vereenvoudigde installatie van het kozijn.

En nog vele meer!

$

Esthetisch strak afgewerkt resultaat.

$

Verminderde kans op scheuren in de binnenmuur door het vermijden van grote ankers tussen het kozijn en de binnenmuur.

$

Verminderd gebruik van kit tijdens montage, met minder frequent onderhoud van kitvoegen als gevolg.

$

Betere opvang van de werking van kunststof kozijnen door temperatuurverschillen, waardoor beschadigingen worden voorkomen.

$

Voorkomen van losraken van het kozijn door het niet plaatsen van een stelkozijn.

$

Verhoogde inbraakveiligheid dankzij de goede afdichting en stevigheid van de constructie, wat nodig is voor inbraakveiligheid klasse 2 en het politiekeurmerk.

$

Verlenging van de levensduur van de gehele kozijnenconstructie.

Heeft mijn huis stelkozijnen nodig?

Stelkozijnen worden vaak aanbevolen voor nieuwbouwwoningen. Echter bij renovaties van oudere woningen worden ze vaker afgeraden in verband met mogelijke ongelijkheden in muurdikte. Stelkozijnen hebben doorgaans een gemiddelde dikte van 15 tot 18 mm.

Weet u niet zeker of u een stelkozijn nodig heeft? Wij geven vrijblijvend advies op maat voor uw woning. Ook indien u een oudere woning bewoont, kunnen wij vrijblijvend advies op maat bieden om de beste oplossingen te vinden voor uw specifieke situatie.

Wanneer stelkozijnen monteren?

$

Als er geen binnen- of buitenmuur aanwezig is.

$

Als er zowel geen binnen- als geen buitenmuur aanwezig is.

$

Als het kozijn onderdeel uitmaakt van een volledige gevel.

$

Bij het monteren van smalle kozijnen, zoals aluminium of design kozijnen.

$

Als er in het kunststof kozijn geen staal aanwezig is over de gehele werkbreedte ter ondersteuning.

Hoe worden stelkozijnen geinstalleerd?

 Zodra het oude kozijn is verwijderd, wordt het stelkozijn voorafgaand aan de montage van het kunststof kozijn geplaatst in de opening in de wand. Het nieuwe kunststof kozijn wordt vervolgens tegen het stelkozijn aan bevestigd, wat zorgt voor een naadloze en waterdichte montage.

In gevallen waar het kozijn deel uitmaakt van de gevel, is het gebruik van een stelkozijn zelfs vereist.

De stompe montage methode.

Het is mogelijk om een kunststof kozijn te plaatsen zonder gebruik te maken van een stelkozijn. Deze installatiemethode staat bekend als ‘stompe montage’.

Er zijn bouwkundigen die terughoudend zijn ten opzichte van deze methode. Zij benadrukken dat kozijnen die zonder stelkozijn worden geplaatst, na verloop van tijd vaak los kunnen komen en dat het repareren hiervan lastig en kostbaar kan zijn.

Aan de andere kant zijn er voorstanders van de stompe montage. Zij wijzen erop dat moderne kozijnen doorgaans verdiepte profielen hebben, waardoor stelkozijnen niet altijd noodzakelijk zijn. Volgens hen dienden stelkozijnen vooral als brug tussen de binnen- en buitenmuur bij oudere kozijngeneraties.

Kunststof of Houten stelkozijnen.

Houten stelkozijnen waren vroeger de standaardkeuze. Het voordeel van hout was dat het gemakkelijk te bewerken was en ter plaatse op maat kon worden gezaagd. Vaak waren ze behandeld tegen weersinvloeden, wat te zien was aan de oranje kleur van het frame. Deze behandeling met oranje grondverf zorgde ervoor dat het hout langer meeging, winddicht was en goed isoleerde.

Maar, zoals bekend, blijft hout een natuurproduct en gaat het niet zo lang mee als kunststof producten. Daarom geven wij bij Proactiv Kunststof Partners, de naam verklapt het al, voorkeur aan kunststof stelkozijnen!

Kunststof stelkozijnen.

Kunststof stelkozijnen hebben dezelfde functionaliteit als hun houten voorgangers, maar bieden extra voordelen. Het grootste voordeel is dat ze niet behandeld hoeven te worden. In tegenstelling tot hout kunnen ze niet rotten in de spouw, zijn ze onderhoudsarm en nemen ze geen vocht op, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen.

Hoewel kou en vocht problemen kunnen veroorzaken in de spouw, waarbij houten stelkozijnen kunnen gaan rotten op moeilijk bereikbare plekken, bieden kunststof stelkozijnen een oplossing. Daarom kiezen steeds meer mensen voor kunststof stelkozijnen als duurzamere en onderhoudsvriendelijkere optie.

Ontdek onze diensten.